İş Bankası
Temmuz 1924’te Bakanlar Kurulunu toplayan Mustafa Kemal, milli bir bankanın kurulması arzusunu şu sözlerle dile getirmişti: “Vatanı kurtaracak, yüceltecek tedbirlerin ilki, gerçek anlamda çağdaş ve milli bir bankanın kurulmasıdır. Halkın doğrudan itibarından ve güveninden doğan banka…” diye getirdi.
Cumhuriyet döneminin ilk milli bankası olan İş Bankası, Atatürk’ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924’te kuruldu.
İş Bankası, ilk Genel Müdürü Celal Bayar’ın liderliğinde iki şube ve 37 çalışanı ile faaliyetlerine başladı. Nominal sermayesi 1 milyon TL idi. Bu sermayenin fiilen ödenen 250 bin TL’lik kısmı bizzat Atatürk tarafından karşılandı.
Bankamız, 9 Eylül 1924 tarihinde İstasyon Caddesi’ndeki ilk binasında düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine devlet erkanı, hükümet üyeleri, milletvekilleri, kordiplomasiler ile Ankara ileri gelenleri ve tüccarlar davet edildi. Davetli sayısı 150’ye ulaştığı için bu kadar kişiyi ağırlayacak salon bulunamayınca, davetliler gruplar halinde ağırlandı. Törende limonata ve kek dağıtılırken, bu açılış için toplam 120 lira harcandı.
Türkiye’de tüm bankacılık süreçlerinin yürütülmesi, endüstriyel kalkınmanın başlatılması, milli tasarrufların harekete geçirilmesi, temel ekonomik atılımların finansmanı ve kredi gereksinimlerinin karşılanması yeni kurulan bir ülke için hayati faaliyetlerdi.
Türkiye’de finans sektörünün yanı sıra sanayinin de gelişmesine büyük katkı sağlayan İş Bankası, kuruluşundan bu yana 300’e yakın şirkete iştirak etmiştir.
Portföy yapısı zamanla sadeleşen bankanın, Aralık 2022 itibarıyla finans, cam, enerji, teknoloji, sağlık ve hizmet ana kümelerinde faaliyet gösteren 29 şirkette doğrudan payı bulunurken, doğrudan ve dolaylı olarak kontrol ettiği şirket sayısı ise 20.000’dir. 113 adet olup, 136 adet şirkette doğrudan ve dolaylı ortaklığı bulunmaktadır. .